Laudatio Martin Klein, Restaurant "Ikarus", Salzburg

2022.01.28

Martin Klein 1976-ban született Strasbourgban, és az ottani szállodai szakiskolában végezte el a szakácsképzést. A tanulóévek után különböző szakmai állomások következtek, és első tapasztalatait séfként szerezte a Karlsruhei "Zum Ochsen" étteremben. 18 hónapon belül Commisból Chef de Partie-vé lépett elő. A stuttgarti "Wielandshöhe" étteremben két év alatt Chef de Partie-ból Sous Chef lett. Ezenkívül a "Marstall" étterem konyhafőnökévé nevezték ki. Az étteremben töltött ideje alatt a "Marstall" az "Év feltörekvő csillaga", valamint az "Év étterme" címet is elnyerte, és két Michelin-csillaggal tüntették ki. 2003-ban Kleint kinevezik a salzburgi Hangar-7 étterem Ikarus konyhafőnökévé, ahol 2014 januárja óta Roland Trettl utódjaként executive chefként tevékenykedik. 2012 elején átveszi egy dél-csendes-óceáni magánsziget öt exkluzív éttermének és bárjának vezető séfjének posztját.


Az "Ikarus" koncepció már a kezdetektől fogva Eckart Witzigmann nevéhez fűződik. Ha úgy gondolja, hogy más séfek ételeit reprodukálni kulinárisan megvalósítható és gasztronómiai értelemben is van értelme, akkor biztos van benne valami. Valójában egy kifejezetten nehéz, munkaigényes folyamat alakult ki, amely olyan szakácsokat igényel, akik hatalmas mennyiségű adatot tudnak kezelni. Négyhetente új menüt készíteni, néha teljesen más főzési technikákat alkalmazva, olyan feladat, amelyet el kell sajátítani. A központi figura itt a séf, Martin Klein, akinek fel kell vennie a kapcsolatot az adott vendégséfekkel, oda kell utaznia, ellenőrizni kell a részleteket, bele kell éreznie magát, és mindenekelőtt meg kell értenie a konyhák sajátosságait. Ha megnézzük a jelenlegi műsort, úgy tűnik, ez a munka egy kicsit könnyebbé vált, mert vannak olyan szakácsok is, akiknek a főzési technikája lényegében megfelel a szabványoknak. De voltak a molekuláris konyha korszakai is, amikor sorra szaporodtak a séfek, akik újszerű technikákkal rendelkeztek. És ugyanez a probléma később is felmerült azokkal a szakácsokkal, akik a Nova Regio konyha nagyrészt új főzési technikáit gyakorolták.

Az "Ikarus" konyhájának egyéb nagy tetteihez tartozik az éves antológia is, amely az év vendégséfjeinek portréit, a "making of"-ot, a menüt és a receptek sorát tartalmazza. Ez a kötet, amelyhez a vendégséfek receptjeit is szalonképes formába kell önteni (azaz a mennyiségeket a szokásos 4 személyre kell lebontani), a kortárs konyha dokumentálásának egyik legfontosabb nemzetközi kiadványává vált.

Martin Klein szereti a terméktudatos és helyi konyhát. Főzési stílusát a terméktudatosság, a kreativitás, valamint a kortárs és a helyi konyha ismerete jellemzi. Ezt 2018-ban és 2019-ben további díjakkal jutalmazzák, mint például a második Michelin-csillag a Michelin-kalauzban (2019) és a második és harmadik hely Ausztria 50 legjobb szakácsa 2018/2019-es listáján, valamint 18 pont a Gault Millau-ban (2019).


2022 Januárjában Daniel Höglander & Niclas Jönsson Stokholmból kápráztatja el az Ikarus Restaurant vendégeit, kifinomult fogásaikkal.



Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el