Fregola Rizottó, Bébispenóttal, Tőkehallal
A Fregola Sarda egy szardíniai tészta, amely durumbúzadarából készül, kis golyó alakú, árpa és rizs keverékére emlékeztető tészta, és a rizottóhoz hasonlóan készül.
A fregola gyártása
A fregolát általában sütőben sütik. Ez adja a gyöngyök jellegzetes megjelenését és fűszeres, diós ízét. Ezért is nevezik őket "fregola tostata"-nak.
A felhasználás
A szardíniai tésztafajtát gyakran használják levesek betétje vagy pörköltek köreteként, de rizottóként is teljesen meggyőző. A fregola főzés közben magába szívja a nedvességet, és a a kis tésztagyöngyök nem veszítik el jellegzetes pörkölt aromájukat.
Ebben a receptben egy olyan finom ételt mutatunk, amely kevesebb mint 30 perc alatt az asztalra kerül: Fregola rizottó tőkehallal.
Hozzávalók
Az ételhez 2 személyre
Fegola Rizottó
- 250 g fregola tostata - Fregola Tostata, gyöngy kör alakú tészta sült durum búzadarából 500 g
- 1 mogyoróhagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 szál kakukkfű
- 300 ml fűszerpaszta zöldségleves - Fűszerpaszta zöldségleves, Altes Gewürzamt 150 g
- 80 ml fehér portói bor - Graham´s - Fine White Portói bor, 19%. 750 ml
- 90 g reszelt parmezán sajt - Parmezán sajt - Parmigiano Reggiano, 1. minőségű, legalább 24 hónapos, OEM. 175 g
- 30 g vaj
- Tengeri só - Sal Tradicional, fehér, nedves tengeri só, Marisol®, Kosher-tanúsítvánnyal, vegán 500 g
- Bors Melange Noir fűszerkeverék - Bors fűszerkeverék "Melange Noir", Altes Gewürzamt 80 g
Spenót
- 200 g bébispenót
- 1 mogyoróhagyma
- Szerecsendió - Gewürzgarten - Szerecsendió, egész 125 g
- Só
- 1 evőkanál pörkölt manduladara - Gewürzgarten Mandula dara, édes mandulából 100 g
Tőkehal
- 2 x 160 g tőkehalfilé
- Só
- Kakukkfű, fokhagyma és vaj az ízesítéshez
Elkészítés
1.
Fregola
A fregolát sós vízben kb. 8 perc alatt nagyon keményre főzzük, majd lecsepegtetjük.
Melegítsük fel az olívaolajat, adjuk hozzá a felkockázott mogyoróhagymát, az apróra vágott fokhagymát és az apróra vágott kakukkfüvet, majd pároljuk meg. A fehér portóival felengedjük, és redukáljuk.
Adjuk hozzá a fregolát, és öntsük fel a zöldségalaplével. A fregola főzését rizottóhoz hasonlóan fejezze be. Fokozatosan adagolja a folyadékot, amíg a gyöngyök el nem érik a kívánt állagot. Csak fakanállal keverjük meg. Ezáltal a gyöngyök épek maradnak, és a keményítő egy része kijön, hogy megköthesse az alapanyagot.
Végül adjuk hozzá a parmezán sajtot, és hideg vajjal kössük össze.
2.
Tőkehal
A tőkehalat olívaolajon megsütjük, a végén kakukkfűvel, fokhagymával és vajjal fűszerezzük. Tegyük egy tálcára, szórjuk meg fűszernövényekkel, kenjük meg vajjal, és hagyjuk a sütőben sülni.
3.
Spenót
A spenóthoz a mogyoróhagymát apróra kockázzuk, és a vajon megpároljuk egy serpenyőben. Vegyük le a serpenyőt a tűzről, adjuk hozzá a spenótot, ízesítsük sóval és szerecsendióval, szórjuk meg a manduladarával, enyhén keverjük össze, és "összeesve" tálaljuk. A spenótnak csak nagyon alacsony hőfokra és csak néhány másodperces "főzési időre" van szüksége. Ez megőrzi a spenót finom szerkezetének egy részét.
JÓ ÉTVÁGYAT!