Egészben sült töltött liba
Hihetetlenül finom ünnepi lakoma.
Nehézség: közepes
Legyen szó töltött libáról, finomra fűszerezett, vagy libacomb formájában - a sült liba olyan különlegesség, amelyet nem minden nap készítünk. Ennek ellenére, vagy éppen ezért érdemes egy kis időt szánni arra, hogy ezt a különleges ételt tálaljuk magunknak és szeretteinknek. A libát hagyományosan lila káposztával, sült almával és kenyérgombóccal, burgonyagombóccal tálalják. Merészebbek Burgonya gratin-nal és Zsálya jussal!
Hozzávalók
6 személyre
- 1 liba, (kb. 5 - 5,5 kg)
- 10 liter víz
- 500 g só, Holt-tengeri só, finom, Izrael 1 kg
- 150 g cukor
- 1 rúd fahéj
- 2 evőkanál őrölt fekete és fehér bors, Gewürzgarten - Bors, fekete, őrölt 120 g
- 1 evőkanál koriander, Gewürzgarten - Koriander, egész 60 g
- 5 babérlevél, Gewürzgarten - Babérlevél, szárított 15 g
- 2 szál rozmaring
- 2 szál kakukkfű
- 2 ágacska / Fekete üröm
- 3 vöröshagyma
- ½ liter száraz vörösbor, Főzőbor, vörös, 10%, Olasz, 2 l
- 3 alma, savanykás
- 2 narancs
- ½ liter almalé, természetesen zavaros, édesítés nélkül, Almalé, rostos 1 liter
- 100 g méz, R. Feldt - Narancsvirágméz, Spanyol, arany színű, folyékony, 500 g
- 100 g sárgabaracklekvár vagy zselé
Elkészítés
1.
Tisztítsa meg a libát. Forralja fel egy nagy edényben a vizet, a sót, a cukrot, a fahéjrudat, a borsot, a fűszernövényeket felét és a vörösbort, majd hagyjuk kihűlni. Hagyja a libát 12 órán át pácolódni. Be kell fednie a sós lével.
Ha letelt az idő, vegyük ki a libát a sós léből (a páclét ne öntsük ki, a későbbiekben szükség lesz rá!) és jól szárítsuk meg. A libát megtöltjük a felnegyedelt almával (én mindig rajta hagyom a héját), a hagymával, a naranccsal és a megmaradt fűszernövényekkel, majd a nyílást rouládatűkkel összetűzzük.
3.
Helyezze a libát a sütőformába a mellével felfelé, öntsön rá 1 liter páclét és 1/2 liter almalevet, és 180 °C-os sütőben süsse 3-3 1/2 órán át. Közben 30 percenként locsolja meg a sütőlével, és fordítsa meg a libát. Szükség esetén töltse fel folyadékkal.
4.
Keverje össze a mézet és a baracklekvárt, és a sütési idő végén kenje meg vele a libát. Süssük további 10-15 percig ropogósra 200 °C-on.
Vegye ki a libát a sütőből, hagyja rövid ideig pihenni, majd vágja fel és tálalja.
JÓ ÉTVÁGYAT!