Karácsonyi sült körtetorta

2024.12.06

Egyre közelebb és közelebb..... az együttlét, a megosztás és a meleg, meghitt pillanatok ideje: A karácsony! Ebben az elmélkedő időszakban megállhatunk egy pillanatra, magunk mögött hagyhatjuk a mindennapok nyüzsgését, és a lényegre koncentrálhatunk: embertársaink iránti szeretetre. Már alig várjuk, hogy nagyszerű illatok szálljanak a levegőben, amikor újra elkezdődik a sütés - talán egy mennyei körtetortával vagy más szezonális finomsággal. Amikor beköszöntenek az első hideg téli napok, sok konyha hangulatos sütőparadicsommá változik. Akár étteremben, kávézóban vagy otthon, a tipikus ízek: fahéj, csillagánizs és szegfűszeg!

Almatortát mindenki tud! Na de körtét? Irány a recept!

Hozzávalók

A tortaalaphoz

A kompóthoz

A krémhez

Elkészítés

1. Keverje össze az alaphoz szükséges összes hozzávalót, és egyenletesen öntse egy kizsírozott 20 cm-es tortakarikába.

2. Süssük 160°C-on 70 percig. A süteményt időnként megszurkáljuk egy fapálcikával, és ellenőrizzük, hogy a tészta rátapad-e a pálcikára. Ha nem, vegyük ki a süteményt a sütőből, óvatosan vegyük ki a formát, és hagyjuk kihűlni. (A legjobb, ha egy éjszakán át a hűtőszekrényben tartjuk, fóliába csomagolva).

3. Amíg a torta sül, hámozzuk meg a körtét a kompóthoz, és vágjuk fel 0,5 cm-es kockákra. A cukorból és egy kevés vízből készítsünk könnyű karamellt, majd adjuk hozzá a felkockázott körtét, és addig forgassuk, amíg megüvegesedik. Ne keverjük össze kanállal. Óvatosan oltsuk le a keveréket a körtepálinkával, és gyújtsuk lángra. Ügyeljünk arra, hogy a körte ne égjen meg, csak párolódjon. Rövid ideig fojtogassa a lángot a fedővel.

4. Most egy külön edényben a körte levét a fahéjrúddal és a forralt bor fűszerrel (vagy más téli fűszerrel) ízesítheti, ha rövid ideig forralja. Miután leszűrte a fűszereket, adja a levet a kompótos keverékhez. Tépkedjük apró darabokra a marcipánt, és adjuk hozzá a szőlőt is, majd pároljuk 10 percig, hogy az ízek kifejlődjenek. Közvetlenül a dermedés előtt adjuk hozzá a körtelikőrt. A keményítőt keverjük el a hideg körte levével vagy vízzel, keverjük a meleg kompótba, és pároljuk, amíg besűrűsödik.

5. A krémsajt elkészítéséhez a krémsajtot felverjük a cukorral és a vaníliával. Olvasszuk fel a vajat a pekándióval, hagyjuk kihűlni, és még langyosan lassan verjük bele. Aprítsuk fel a pekándiót, és forgassuk bele. Dekantáljuk a keveréket, és hűtsük le.

6. Most jöhet a tortalapok felszeletelése. Szükségünk van 2-3x 2,5-4 cm magas alapra. Ezt a legegyszerűbben egy olyan tortafűrésszel lehet megtenni, amivel a magasságot beállíthatjuk. Ha nincs kéznél ilyen, akkor használhatsz egy kést és egy vonalzót is. Válasszuk szét ezeket az alapokat, és csorgassuk meg körtelikőrrel.

7. Egy tortatálon rögzítse a felső tortalapot egy kevés krémsajtkrémmel. A tortakarikát szorítsuk az első tortaréteg köré, hogy könnyebb legyen a kompótos réteget szétteríteni anélkül, hogy az a széleken túlcsordulna.

8. Helyezzük a középső tortaréteget a kompótos réteg tetejére. Ezt kenjük meg a krémsajtos és a pekándiós krémmel 2-3 cm vastagon. Ha 3 alapot vágott, akkor most már megfordíthatja az utolsó, azaz az alsó tortalapot, és fordítva helyezze a krémre. Így a sima tortaalap kerül felülre, és ez alkotja a torta fedelét. Hűtsük le ismét. Vagy, mint mi, hagyhatjuk a krémsajtkrémet a díszítéshez a felső rétegnek.

9. Mi fehér csokoládéból készült bronzgyöngyökkel díszítettük a tortát. Természetesen aszalt körteszeleteket is használtunk, hogy a fő alkotóelem kiemelkedjen. A tetejét szórjuk meg egy kis aranyfóliával. Ezt remekül be lehet dörzsölni mindkét kézzel anélkül, hogy túlságosan ragadna. A maradék pekándió szintén tökéletesen bevált díszítésként.

Jó étvágyat!!!

A céges blogunk legfrissebb bejegyzései

Legyél te az első, aki értesül az újdonságokról!

Egyre közelebb és közelebb..... az együttlét, a megosztás és a meleg, meghitt pillanatok ideje: A karácsony! Ebben az elmélkedő időszakban megállhatunk egy pillanatra, magunk mögött hagyhatjuk a mindennapok nyüzsgését, és a lényegre koncentrálhatunk: embertársaink iránti szeretetre. Már alig várjuk, hogy nagyszerű illatok szálljanak a levegőben,...

Amikor beköszönt az ősz, és a levelek színes fényt kapnak, itt az ideje felkészülni a szezon kulináris csúcspontjára: a sütőtökre! Ez a hangulatos esték ideje, amikor a frissen készült ételek illata betölti a levegőt. És mi lehetne jobb egy krémes sütőtökös rizottónál? Ez az étel nemcsak melegséget és kényelmet hoz a konyhába, hanem a vendégeit is...

Az Alziari olívaolaj egyedülálló, és Dél-Franciaországból származik. Hidegen sajtolt, enyhe és kiegyensúlyozott ízű. Az olívaolaj nagyon jó minőségű, sós és édes ételekhez egyaránt használható. Ebben a cikkben mindent megtudhat az Alziari olívaolajról és arról, hogy miért olyan különleges.

Missy a Missy's Kitchenből nemrégiben ellátogatott a konyhánkba, és Rubennel közösen készített egy rendkívüli csirkés curryt. Készen állsz egy friss csavarra az ételedben? Missy calamansi krémmel készült receptje pont megfelelő lehet! A fűszeres curry klasszikus ízvilágát ötvözi a calamansi, egy Délkelet-Ázsiából származó egzotikus citrusféle...

Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el