A Fenntartható HÓMÁR

2023.12.30

A homár világszerte csemegének számít, és gyakran különleges alkalmakhoz és előkelő kulináris élményekhez társítják. De hallott már a magasnyomású homárról? Ez az innovatív elkészítési módszer teljesen új dimenziót ad a homár amúgy is kiváló ízének. Ebben a cikkben megtudhatja, mi is az a magasnyomású homár, hogyan működik és milyen előnyökkel jár. 

A homárhús az ínyencek kedvence, de elkészítése gyakran vitatott. Világszerte csemegének számít, és nagy a kereslet iránta.

Az emberek egy része azonban a homárfogyasztást az állatokkal szembeni kegyetlen bánásmóddal hozzák összefüggésbe az élve főzés révén, valamint a túlhalászás miatt az állományok veszélyeztetettségével. Napjainkban azonban az "élő termék" homár egyre inkább a múlté. A kézi fogásnak és a nagynyomású feldolgozásnak köszönhetően a homárhús modern előállítása nemcsak fenntartható, hanem fajkímélő is.

Túlhalászás? Nem, köszönöm!

A modern, fenntartható halászat célja e rákfélék populációjának és az ökoszisztémának a védelme. Kanada hideg atlanti-óceáni partvidéke és az USA északi része különösen alkalmas a halászatra - a homárállományok itt évszázadok óta stabilak. A régió másik különlegessége a kis családi vállalkozások: az úgynevezett "homárhalászok", akik 1850 óta halásznak kis hajókkal és speciális csapdákkal. Szigorúan betartják a szabályokat, hogy ne veszélyeztessék az állományt. Ezek a csapdák például rendelkeznek menekülőablakokkal a túl kicsi példányok számára, vagy biológiailag lebomló anyagokból készülnek arra az esetre, ha elvesznének a tengeren, hogy a homárok ki tudják szabadítani magukat. A petét hordozó nőstényeket azonnal megjelölik, és visszahelyezik a tengerbe, hogy a következő fogások során ismét szabadon engedjék őket. Mivel a halászat csak a főszezonban folyik, az észak-amerikai partvidéken élő homárok különösen húsosak.

Állatbarát elkészítés, fenntartható szállítás

Homárok élve szállítása nagy költségek árán, majd élve, forró vízben történő megölése? Van más megoldás is - humánus, fenntartható és ugyanolyan ízletes. A fagyasztott homár minőség tekintetében semmivel sem rosszabb, mint élő társaik. Ennek oka, hogy a fogságban tartott homárok több napig nem esznek, és saját húsukkal táplálkoznak - ami azt jelenti, hogy egyre többet veszítenek belőle. Amikor azonban a rákokat frissen fogják és feldolgozzák, a dolgok egészen másképp néznek ki.

A homárt ultranagy nyomás (UHP) alatt, veszteségek nélkül és a fajnak megfelelő módon ölik meg: a homárt néhány másodperc alatt, hirtelen 2300 bar nyomásnövekedéssel ölik meg - amely során a héj leválik a húsról -, majd a páncélról sértetlenül leválasztják, a belsejét eltávolítják és sokkfagyasztással lefagyasztják. A módszer további előnye, hogy a fagyasztott termékeket igény szerint tárolni lehet, és a repülőgép helyett könnyebben tervezhető az Európába történő szállítás hajóval - ami szintén CO2-megtakarítást jelent.

A céges blogunk legfrissebb bejegyzései

Legyél te az első, aki értesül az újdonságokról!

Egyre közelebb és közelebb..... az együttlét, a megosztás és a meleg, meghitt pillanatok ideje: A karácsony! Ebben az elmélkedő időszakban megállhatunk egy pillanatra, magunk mögött hagyhatjuk a mindennapok nyüzsgését, és a lényegre koncentrálhatunk: embertársaink iránti szeretetre. Már alig várjuk, hogy nagyszerű illatok szálljanak a levegőben,...

Amikor beköszönt az ősz, és a levelek színes fényt kapnak, itt az ideje felkészülni a szezon kulináris csúcspontjára: a sütőtökre! Ez a hangulatos esték ideje, amikor a frissen készült ételek illata betölti a levegőt. És mi lehetne jobb egy krémes sütőtökös rizottónál? Ez az étel nemcsak melegséget és kényelmet hoz a konyhába, hanem a vendégeit is...

Az Alziari olívaolaj egyedülálló, és Dél-Franciaországból származik. Hidegen sajtolt, enyhe és kiegyensúlyozott ízű. Az olívaolaj nagyon jó minőségű, sós és édes ételekhez egyaránt használható. Ebben a cikkben mindent megtudhat az Alziari olívaolajról és arról, hogy miért olyan különleges.

Missy a Missy's Kitchenből nemrégiben ellátogatott a konyhánkba, és Rubennel közösen készített egy rendkívüli csirkés curryt. Készen állsz egy friss csavarra az ételedben? Missy calamansi krémmel készült receptje pont megfelelő lehet! A fűszeres curry klasszikus ízvilágát ötvözi a calamansi, egy Délkelet-Ázsiából származó egzotikus citrusféle...

Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el