A modern, fenntartható halászat célja e rákfélék populációjának és az ökoszisztémának a védelme. Kanada hideg atlanti-óceáni partvidéke és az USA északi része különösen alkalmas a halászatra - a homárállományok itt évszázadok óta stabilak. A régió másik különlegessége a kis családi vállalkozások: az úgynevezett "homárhalászok", akik 1850 óta halásznak kis hajókkal és speciális csapdákkal. Szigorúan betartják a szabályokat, hogy ne veszélyeztessék az állományt. Ezek a csapdák például rendelkeznek menekülőablakokkal a túl kicsi példányok számára, vagy biológiailag lebomló anyagokból készülnek arra az esetre, ha elvesznének a tengeren, hogy a homárok ki tudják szabadítani magukat. A petét hordozó nőstényeket azonnal megjelölik, és visszahelyezik a tengerbe, hogy a következő fogások során ismét szabadon engedjék őket. Mivel a halászat csak a főszezonban folyik, az észak-amerikai partvidéken élő homárok különösen húsosak.