Út a Skót füstölt lazachoz. 

2021.08.06

A kezdet.

Az 1960-as években a családok vasárnaponként néha egy doboz lazacpótlóval jutalmazták magukat. A piros színű és bőségesen átsózott termék színe és íze a kor rendkívül drága füstölt lazacához volt hivatott hasonlítani. Az igazi füstölt lazac nemcsak megfizethetetlen volt a kézműves családok számára, de nem is volt elérhető. Ezt a specialitást csak a nagyvárosok néhány csemegeboltjában árulták, és a családok évente legfeljebb egyszer jártak oda. A karácsony előtti héten. A füstölt lazac karácsony esti csemege volt. A füstölt lazac enyhe, finom marcipán állagú finomság volt.

Évekkel később egy olyan füstölt lazac jelent meg, amely a mai szupermarketek és diszkontok hűtőpolcain található termékekre emlékeztetett. Rossz alaptermékek, túlfüstölve, túlsózva, rosszul parírozva és túlérlelve. Mérföldekre egy csemegétől. A kilencszázas évek és az új próbálkozás között eltelt idő alatt a termék iparosodása megindult.

A következő 20 évben lehetőség volt kipróbálni szinte mindent, amit csak el lehet képzelni a füstölt lazacból. A nagyon ijesztőtől az isteniig minden ott volt. De akárcsak annak idején, amikor a lazacot tehetséges csemegeboltokban füstölték, a legjobb lazacot a legtehetségesebb szakácsok konyháiban füstölték. Az életkörülmények határozzák meg a hús minőségét. Csak a jól táplált és gondosan tartott állatok képesek olyan alapanyagot biztosítani, amelyből olyan készterméket lehet előállítani, amely megfelel az ínyencek igényeinknek.

A halgazdaságokra korlátozások vonatkoznak.

Nem könnyű megtalálni ezeket a halakat. Az elméletileg jó halat termelő gazdaságok előbb-utóbb a pénzcsapdába esnek. A multinacionális kereskedelmi vállalatok egyre szorosabbra húzzák a csavart, és még a rendkívül motivált haltenyésztők is összeomlanak a kényszerek alatt, és a túlhalászás, a turbóhizlaló takarmány és a gyógyszerek segítségével növelik a hozamokat. Az olyan biztonságos származási országok, mint Norvégia, így fokozatosan tenyésztőüzemekké váltak. Még Írország, az úgynevezett vadlazac országa is, amely évekig nyers termékeink beszállítója volt, megváltoztatta belső minőségpolitikáját, és így eltűnt a biztonságos beszállítók listájáról. Jelenleg Skócia a mérce. Ott a lazacokat a lezárt, nagyon tiszta, áramló vizekben tartják, amelyek a fajta számára annyira példamutatóak. Az áramló víz azt jelenti, hogy a trágya nem rakódik le, mint a tavakban, és az antibiotikumok használata szükségtelen. Az alacsony állománynak és a kiegyensúlyozott takarmányozásnak, valamint a megfelelő testmozgásnak köszönhetően ez a lazac színében és ízében megfelel vadon élő társainak, ezért vadlazacnak is nevezheti magát. Ezt a megjelölést elutasítjuk, mivel olyasmit sugall, ami nem felel meg a tényeknek. Ezek a lazacok fogságban születnek, és a paradicsomi körülmények ellenére egész életüket így töltik.

Jelenleg azonban a világ egyetlen országában sem helyeznek akkora hangsúlyt a természetes állattartásra, mint Skóciában. Így nem csoda, hogy füstölt lazac kínálatunk kizárólag Skóciából vásárolt nyersanyagot feldolgozó cégektől származik, ahol aprólékosan ügyelnek az előírt paraméterek betartására. De a nyersanyag önmagában csak 50%-a az élvezetnek. A fennmaradó 50 % a füstölőházban történik.

A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung elismerően nyilatkozott.

A füstölőház, amely mindössze néhány kilométerre található a raktártól, az enyhe füstölésre specializálódott. Hogy ez pontosan hogyan történik, az maradjon üzleti titok. 2014-ben a Frankfurter Allgemeine Zeitung egy nagyszabású füstölt lazac-összehasonlításon Németország legjobb lazacfüstölőjének választotta füstölőnket. Ez azért volt, mert megtartottuk a titkunkat, és továbbra is meg fogjuk tartani. Az azonban nyilvánvaló, hogy mi történik a lazaccal a füstölés után. Először is, mindent, de tényleg mindent levágnak, ami az ízre és a szájízre káros lehet. Ami megmarad, az tiszta és teljesen egyszínű lazachús, zsír, füstölt bőr és hasi lebeny nélkül. Ezt a tökéletes darabot egészben hagyjuk, és egész oldalanként vagy hosszában kettévágva kínáljuk. Ennek során a hashús elválik a hátszínhústól. A hátszínhús izmosabb, és a legjobb vágásnak számít. Alagút alakúra vágva a legbájosabb ízű, ha ezt a gyakran cári lazacnak nevezett lazacalagutat tálalás előtt körülbelül ujjnyi vastagságú szeletekre vágjuk. A finom marcipán textúra itt jön a legelőnyösebb szerephez. Mivel azonban az ízlések különböznek, és egyes ínyencek szeretik a finomabb has és a feszesebb hát közötti játékot, egy olyan különleges vágást is készítettünk, amely különösen jól mutatja ezt a képességet. Ez egy rövid, de széles filé a lazacoldal középső részéből. A filé farok- és fejrészét más célra használják fel. Mivel a lazac egész oldal vágása nem mindenki kedvence, és mivel egy egész oldal gyakran túl nagy egy magánháztartás számára, ezt is 200 grammos adagokban kínáljuk.

És mit igyak hozzá?

Ha Ön abban a helyzetben van, hogy ilyen terméket kínálhat, akkor bizonyára érdekli, hogy milyen italt szolgáljon fel hozzá. A sommelier-k egyöntetű véleménye szerint a füstölt lazacot sörrel kell kísérni. Ezt általános szabályként szívesen elfogadjuk. A skót lazacunk azonban olyan finoman füstös, hogy egy enyhén tűzköves aromájú fehérbor, mint amilyen a Pouilly Fumé esetében gyakran előfordul, szintén nagyon jól illik hozzá.  



FOOD CULINARY KFT.


2019 Pouilly Fumé En Travertin, száraz fehérbor, 13%., H.Bourgeois 750 ml
2019 Pouilly Fumé En Travertin, száraz fehérbor, 13%., H.Bourgeois 750 ml

Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el