Amikor beköszönt az ősz, és a levelek színes fényt kapnak, itt az ideje felkészülni a szezon kulináris csúcspontjára: a sütőtökre! Ez a hangulatos esték ideje, amikor a frissen készült ételek illata betölti a levegőt. És mi lehetne jobb egy krémes sütőtökös rizottónál? Ez az étel nemcsak melegséget és kényelmet hoz a konyhába, hanem a vendégeit is...
Alziari olívaolaj: Dél-Franciaország íze.
Az Alziari olívaolaj egyedülálló, és Dél-Franciaországból származik. Hidegen sajtolt, enyhe és kiegyensúlyozott ízű. Az olívaolaj nagyon jó minőségű, sós és édes ételekhez egyaránt használható. Ebben a cikkben mindent megtudhat az Alziari olívaolajról és arról, hogy miért olyan különleges.
Közelebbről megnéztük Önnek a különböző olívaolajokat, és arra a következtetésre jutottunk, hogy az Alziari olívaolaj Dél-Franciaország íze! Ez elsősorban az olaj különösen gyümölcsös és diós ízének köszönhető, amely minden ételt különlegessé varázsol.
Az Alziari olívaolaj története
Az Alziari család Európa egyik leghagyományosabb olívaolaj-malma. Az első olajprést már a 13. században itt építették és itt állították elő az olajat. Azóta az olívaolaj-előállítással kapcsolatos tudás generációról generációra szállt, és a termelést folyamatosan fejlesztették. Ma az Alziari márka a legjobb módszerekkel előállított, kiváló minőségű, hiteles és természetes olívaolajokat képviseli.
Az Alziari család olívaültetvényei a Földközi-tenger szívében, a nizzai hegyek által körülvéve találhatók. Itt az olajbogyókat nagy gonddal és szeretettel termesztik és szüretelik - a legjobb olívaolajért. A "Moulin à huile d'olive Alziari" Európa egyik legrégebbi olajsajtoló üzemének számít, amelyet generációk óta ugyanaz a család vezet. A malom kicsi, de hatékony, és csak a legjobb olajbogyókat dolgozza fel. Az eredmény az Alziari olívaolajra jellemző, összetéveszthetetlen ízvilág.
A gyártási folyamat
Először az olajbogyókat lemérik, szétválogatják és kőkádakba töltik. Egy kemény kőből készült malomkő forog egy másik kőkádban. Az erő nemcsak összezúzza az olajbogyókat, hanem össze is keveri őket, hogy a vakuolumok, a pépben lévő zsírsejtek felpattanjanak. Miután a massza finom és krémes lett, a folyadékot, az olajat és a vizet gondosan el kell választani a növényi rostoktól, a gyümölcshústól és a magoktól. Alziari ezt a "genovai módszerrel" végzi, amelyet ma már ritkán alkalmaznak. Az üstöt vízzel töltik meg, hogy az olaj összegyűlhessen a víz felszínén (az olívaolaj sűrűsége kisebb, mint a vízé, 0,916). Az így nyert csepegtetett olajat "az olívaolaj virágának" nevezik.
A pépet és a héjat, amelyek még mindig sok olajat tartalmaznak, szintén elválasztják a zúzott magoktól, amelyek a kád aljára ülepednek. A még a pépben lévő olajat most kell kinyerni. Ennek legjobb módja a préselés. A régi malmokban, amelyek az úgynevezett genovai módszer szerint működnek, a pépet lapos és kerek kosarakba - úgynevezett "scourtins" - osztják szét, amelyek nagy barettekre hasonlítanak. Ezeket egy végtelenített csigával ellátott prés alá rétegezik. Az olajkivonás javítása érdekében a "scourtinokat" meleg vízzel locsolják le; az így nyert olívaolajat az "első hidegsajtolásból származó" címkével látják el. A genovai eljárás két különböző típusú olívaolajat eredményez, ami megduplázza a keverési lehetőségeket. Az olívaolaj virága (csepegtetett olaj) kissé aromásabb és enyhébb, míg az első hidegsajtolásból származó olívaolaj kissé erősebb ízű.
Az olívaolaj minőségi jellemzői
A jó olívaolajnak számos minőségi jellemzővel kell rendelkeznie. A legfontosabbak közé tartozik a gyümölcsös íz, az enyhén kesernyés jegy és az édes aroma. Az is fontos, hogy az olívaolaj friss legyen. Ezt a palackozási dátum alapján lehet a legjobban meghatározni. Az olívaolaj másik minőségi jellemzője a színe. A jó olívaolaj általában zöldes vagy sárgás színű. Az olajbogyó érettségi fokától függően azonban a színe lehet valamivel sötétebb is. Az olívaolaj másik fontos minőségi jellemzője az állaga. Viszonylag sűrűnek és nem túl folyósnak kell lennie. Az állag azonban attól függően is különbözik, hogy milyen olajbogyót használtak fel. Az olívaolaj utolsó, de nem kevésbé fontos tulajdonsága az illata. A jó olívaolaj illata friss és gyümölcsös - tehát nem lehet kellemetlen szaga.
Hogyan kell helyesen tárolni az Alziari olívaolajat
Először is, tudnia kell, hogy az olívaolaj érzékeny a fényre és a hőre. Ezért hűvös, sötét helyen tárolja. Ideális esetben az olajat kerámiaüvegben vagy sötét üvegtartályban kell tárolni. Arra is ügyeljen, hogy a tartály légmentesen zárjon. Ha nem megfelelően tárolja az olívaolajat, az megrothadhat. Ez azt jelenti, hogy elveszíti az ízét és a tápanyagokat. Annak érdekében, hogy az olívaolaj a lehető legfrissebb maradjon, takarékosan használja, és csak annyit használjon belőle, amennyire azonnal szüksége van.
Az Alziari mindig is úttörő volt az olívaolaj ónozott tartályokban történő értékesítésében. Ez három nagy előnyt kínál:
- az olaj védve van a fénytől (és ezért optimális az eltarthatósága)
- a bádoglemez tartály sokkal könnyebb (kb. 300 g-mal kevesebb súly literenként, mint az üveg esetében)
- az ónlemez tartály nem törik. Ezt akkor fogja igazán értékelni, ha valaha is leejtett már egy üveget. Még egy fél liter olívaolajat is rendkívül nehéz feltörölni. Az olaj gyorsan szétterül, és szivaccsal vagy ruhával alig lehet felitatni. Több kilométernyi konyhai papírra vagy fűrészporra van szükség a rendetlenség feltakarításához.
Milyen ételek készíthetők az Alziari olívaolajjal
Az Alziari olívaolaj valóban egyedülálló, és nagyon sokféle ételhez használható. Nagyon gyümölcsös íze van, ezért különösen alkalmas salátákhoz. De az olívaolaj nagyon alkalmas sütéshez vagy grillezéshez is. Az Alziari olívaolajjal való elkészítés igazán egyszerű, és nagyon sok finom receptet készíthet vele.
SALADE NIÇOISE (Nizza saláta)
Oliventapenád
Ratatouille
Paradicsom Mozzarella
Panzanella Saláta
Fregola Sarda Salsiccia és Polip
Következtetés: Miért éri meg az Alziari olívaolaj?
Az Alziari olívaolaj kétségtelenül kiváló minőségű termék, amely megéri az árát. Az olívaolaj aromás, mandula és könnyű articsóka íze van, így ideális salátákhoz és más ételekhez. Emellett nagyon gazdaságos és hosszú eltarthatósági idővel rendelkezik. Ha tehát kiváló minőségű olívaolajat keres, amely jó ízélményt nyújt, akkor mindenképpen próbálja ki az Alziari olívaolajat.
Kínálatunkat itt találja:
https://www.foodculinary.hu/szuro?din_altalanos_kifejezes=Alziari&din_altalanos_kereso_funkcio=
A céges blogunk legfrissebb bejegyzései
Legyél te az első, aki értesül az újdonságokról!
Alziari olívaolaj: Dél-Franciaország íze.
Az Alziari olívaolaj egyedülálló, és Dél-Franciaországból származik. Hidegen sajtolt, enyhe és kiegyensúlyozott ízű. Az olívaolaj nagyon jó minőségű, sós és édes ételekhez egyaránt használható. Ebben a cikkben mindent megtudhat az Alziari olívaolajról és arról, hogy miért olyan különleges.
Missy a Missy's Kitchenből nemrégiben ellátogatott a konyhánkba, és Rubennel közösen készített egy rendkívüli csirkés curryt. Készen állsz egy friss csavarra az ételedben? Missy calamansi krémmel készült receptje pont megfelelő lehet! A fűszeres curry klasszikus ízvilágát ötvözi a calamansi, egy Délkelet-Ázsiából származó egzotikus citrusféle...
Ricotta-Citromos Ravioli Borsócsíra Pestóval
A nyár a ravioli ideje! Ahogy hosszabbodnak a nappalok és melegszik a hőmérséklet, nincs is jobb egy könnyű, frissítő ételnél, amely egyszerre kifinomult és könnyen elkészíthető. Ma egy olyan receptet mutatunk be, amely mindezen kritériumoknak megfelel: Ricotta-citromos ravioli borsócsíra pestóval. Ez az étel a ricotta krémességét a citrom...