Szarvasgomba vadászat

2022.08.21

Lassan közeledünk a szarvasgomba szezonhoz, és számos lehetőség van vezetett szarvasgomba vadászatra Magyarországon tapasztalt vezetőkkel, valamint néhány szarvasgombás szemináriumra. 

Szarvasgomba vadászat a Börzsöny hegységben.

Bár a szarvasgomba-vadászok védőszentje "Szent Anton", aki szarvasgombát akar találni, annak inkább "Szent Orbánhoz" kell fordulnia - legalábbis a magyarországi szarvasgombás kiránduláson ez a helyzet. A Szent Orbán szálloda a magyar szarvasgomba régióban, a Börzsöny hegységben található, Budapesttől mindössze egy órányi autóútra.

"Aki erényesen akar élni, óvakodjon a szarvasgombától!" 

E régi olasz közmondás ellenére a szarvasgomba világszerte az ínyencek kedvenc étele, és az ínyencek körében kultikus státuszban van. Magyarországon is évszázadok óta gyűjtik és fogyasztják az emberek. Az ehető szarvasgombafajták közül sok Magyarországon is terem. A szarvasgomba a föld alatt nő, régen disznókkal keresték a gombát, ma már szarvasgombás kutyákat használnak. A magyar szarvasgomba kilónkénti ára fajtától függően 100-300 euró. A szarvasgomba vadászat romantikus tevékenység, kicsit olyan, mint a kincsvadászat. A sikeres vadászat eredménye egy ritka csemege, amelyet minden ínyenc élvezettel fogyaszt.

A Forest Hotel Szent Orban ("Szent Orbán") közvetlenül a legnépszerűbb magyar szarvasgombás régióban, a Börzsöny hegységben található, Budapesttől mindössze egy órányi autóútra. A szarvasgombagyűjtők számára, a Szent Orbán érdekes programot kínál június közepétől január végéig: vezetett szarvasgomba-vadászatot, amelyet ínyencvacsorák követnek. Az új vendégeket szarvasgombás falatokkal fogadják, és a helyi szarvasgombás szakemberek felkészítik őket a szarvasgomba vadászatra. A vendégek a szarvasgombás kutyák vezetésével és kíséretében keresik fel a közeli szarvasgomba-lelőhelyek egyikét. A szarvasgomba-vadászat során a vendégek nemcsak azt tanulják meg, hogyan kell fütyülni a szarvasgombás kutyáknak - hanem megnézik a szarvasgomba termőhelyeit is, és megismerkednek a különböző helyi szarvasgombafajták közötti különbségekkel. A "szarvasgombafogás" mennyisége és mérete nagymértékben változik. Biztosan találsz szarvasgombát, és nem is egyet, de senki sem tudja előre, hogy mekkora, milyen szép és milyen finom lesz az eredmény... a szarvasgombavadászat olyan, mint egy kincskeresés. Érdemes reménykedni: Az egyik szarvasgomba-vadász 2003-ban talált egy fél kilós nyári szarvasgombát. A Magyar Szarvasgombász Szövetség ezt rekordnak ítélte.


Magyarországon szinte mindenhol találhatók hangulatos szállodák. Amikor szállodát foglal, érdemes különös figyelmet fordítania a jó éttermek közelségére - legalábbis ha nem akar lemaradni a régiós finomságokról.

A  szarvasgomba vadászathoz helyi szarvasgomba vadászok segítségére van szükség. A szarvasgombára összpontosító kulináris túrák jó lehetőséget kínálnak erre.


Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el