Fregola Rizottó, Bébispenóttal, Tőkehallal 

2021.12.14

A Fregola Sarda egy szardíniai tészta, amely durumbúzadarából készül, kis golyó alakú, árpa és rizs keverékére emlékeztető tészta, és a rizottóhoz hasonlóan készül. 

A fregola gyártása

A fregolát általában sütőben sütik. Ez adja a gyöngyök jellegzetes megjelenését és fűszeres, diós ízét. Ezért is nevezik őket "fregola tostata"-nak.

A felhasználás

A szardíniai tésztafajtát gyakran használják levesek betétje vagy pörköltek köreteként, de rizottóként is teljesen meggyőző. A fregola főzés közben magába szívja a nedvességet, és a a kis tésztagyöngyök nem veszítik el jellegzetes pörkölt aromájukat.

Ebben a receptben egy olyan finom ételt mutatunk, amely kevesebb mint 30 perc alatt az asztalra kerül: Fregola rizottó tőkehallal.

Hozzávalók

Az ételhez 2 személyre

Fegola Rizottó

Spenót

Tőkehal

  • 2 x 160 g tőkehalfilé
  • Kakukkfű, fokhagyma és vaj az ízesítéshez

Elkészítés

1.

Fregola

A fregolát sós vízben kb. 8 perc alatt nagyon keményre főzzük, majd lecsepegtetjük.

Melegítsük fel az olívaolajat, adjuk hozzá a felkockázott mogyoróhagymát, az apróra vágott fokhagymát és az apróra vágott kakukkfüvet, majd pároljuk meg. A fehér portóival felengedjük, és redukáljuk.

Adjuk hozzá a fregolát, és öntsük fel a zöldségalaplével. A fregola főzését rizottóhoz hasonlóan fejezze be. Fokozatosan adagolja a folyadékot, amíg a gyöngyök el nem érik a kívánt állagot. Csak fakanállal keverjük meg. Ezáltal a gyöngyök épek maradnak, és a keményítő egy része kijön, hogy megköthesse az alapanyagot.

Végül adjuk hozzá a parmezán sajtot, és hideg vajjal kössük össze.

2.

Tőkehal

A tőkehalat olívaolajon megsütjük, a végén kakukkfűvel, fokhagymával és vajjal fűszerezzük. Tegyük egy tálcára, szórjuk meg fűszernövényekkel, kenjük meg vajjal, és hagyjuk a sütőben sülni. 

3.

Spenót

A spenóthoz a mogyoróhagymát apróra kockázzuk, és a vajon megpároljuk egy serpenyőben. Vegyük le a serpenyőt a tűzről, adjuk hozzá a spenótot, ízesítsük sóval és szerecsendióval, szórjuk meg a manduladarával, enyhén keverjük össze, és "összeesve" tálaljuk. A spenótnak csak nagyon alacsony hőfokra és csak néhány másodperces "főzési időre" van szüksége. Ez megőrzi a spenót finom szerkezetének egy részét.

JÓ ÉTVÁGYAT!

Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el