Egészben sült töltött liba

2021.11.11

Hihetetlenül finom ünnepi lakoma.

Nehézség: közepes

Legyen szó töltött libáról, finomra fűszerezett, vagy libacomb formájában - a sült liba olyan különlegesség, amelyet nem minden nap készítünk. Ennek ellenére, vagy éppen ezért érdemes egy kis időt szánni arra, hogy ezt a különleges ételt tálaljuk magunknak és szeretteinknek. A libát hagyományosan lila káposztával, sült almával és kenyérgombóccal, burgonyagombóccal tálalják. Merészebbek Burgonya gratin-nal és Zsálya jussal!


Hozzávalók

6 személyre

Elkészítés

1.
Tisztítsa meg a libát. Forralja fel egy nagy edényben a vizet, a sót, a cukrot, a fahéjrudat, a borsot, a fűszernövényeket felét és a vörösbort, majd hagyjuk kihűlni. Hagyja a libát 12 órán át pácolódni. Be kell fednie a sós lével.

2.

Ha letelt az idő, vegyük ki a libát a sós léből (a páclét ne öntsük ki, a későbbiekben szükség lesz rá!) és jól szárítsuk meg. A libát megtöltjük a felnegyedelt almával (én mindig rajta hagyom a héját), a hagymával, a naranccsal és a megmaradt fűszernövényekkel, majd a nyílást rouládatűkkel összetűzzük.

3.
Helyezze a libát a sütőformába a mellével felfelé, öntsön rá 1 liter páclét és 1/2 liter almalevet, és 180 °C-os sütőben süsse 3-3 1/2 órán át. Közben 30 percenként locsolja meg a sütőlével, és fordítsa meg a libát. Szükség esetén töltse fel folyadékkal.

4.
Keverje össze a mézet és a baracklekvárt, és a sütési idő végén kenje meg vele a libát. Süssük további 10-15 percig ropogósra 200 °C-on.

Vegye ki a libát a sütőből, hagyja rövid ideig pihenni, majd vágja fel és tálalja.

JÓ ÉTVÁGYAT!

Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el