Márton nap! De miért eszünk hagyományosan libát?

2021.11.11

Szent Márton napján, november 11-én a szentté avatott Tours-i Márton püspök jóságát és szeretetét ünnepeljük. Sok helyen hagyományosan ünnepi pecsenyével, a Márton-lúddal ünneplik ezt a napot.


Legenda.

A legenda szerint Szent Márton egykor római katona volt, aki egy jeges téli napon fehér lován és piros, meleg télikabátján egy éhező és fázó koldus mellett lovagolt el. Azt mondják, hogy kardjával elvágta a kabátját, és az egyik felét a koldusnak adta. A következő éjszaka Márton állítólag álmot látott, amelyben Jézust látta a kabátjába öltözve.

Martint ma is tisztelik ezért a jótettéért.

Valószínűbb azonban, hogy a Szent Márton-lúd a gazdák éves feudális kötelezettségére vezethető vissza, amely Szent Márton napján esedékes volt. A díj általában természetbeni fizetségből állt, gyakran egy liba volt, amelyet aztán Szent Márton tiszteletére ünnepi sültként fogyasztottak el.

Miért szerveznek lámpás felvonulásokat Szent Márton napján?

Már az első keresztények körében is ismertek voltak a Márton püspök tiszteletére gyújtott fények. Emellett novemberben gyakran gyújtottak tüzet a mezőkön, hogy szimbolikusan hálát adjanak a termésért és búcsút vegyenek az aratási évtől. A gyerekek szalmából fáklyákat is készítettek, amelyekkel végigvonultak az utcákon. Ebből lassan kialakultak a lámpás felvonulások.

De nem csak azért, mert a fénynek különösen fontos jelentése van a keresztény szimbolikában. A fény Isten szentségét és jóságát jelképezi. Ezek Szent Márton fényes üzenetét hivatottak képviselni, és fényt hoznak a borús novemberi hónapba.



Márton napi liba a gasztronómiában és az otthoni ünnepi asztalon.

 A liba Magyarországon tradicionálisan mindig is szerepet kapott 

Napjainkban természetesen nem a hit a meghatározó indítéka a libás ételek elkészítésének. Egyszerűen az elmúlt évtizedekben szerves része lett az ízletes liba hús, libás ételek fogyasztása a meghitt otthonoknak, a gasztronómiának az őszi-téli étkezési szezon miatt, és talán már az ünnepi átszellemülés kezdetét is jelzi. Ez a szokás behálózta Magyarországot is, és október közepétől minden a libafogyasztás körül forog az élelmiszeriparban. Az áruházláncok hűtőiben megjelenik a libamáj, libacomb, libamell és az egész liba. Az éttermek pedig számtalan Márton napi libás ajánlattal kecsegtetik a fogyasztókat. Nagyon jó alkalom családi, baráti összejövetelekre is ez az időpont. Magyarországon a libahús fogyasztás nagyban a St. Márton napra 11.11.-ére koncentrálódik a gasztronómiában és ezután sajnos nem kap megfelelő figyelmet ez a nemes állat. Nyugat Európában a libás ételeket egészen december végéig megtalálhatjuk az éttermek kínálatában mindenféle formában.

Hogyan?

A liba húsa különlegesen zamatos, klasszikus kísérője a lila káposzta és a gesztenye, nagyon jól párosítható gyümölcsökkel mint az alma, körte, narancs, füge. Illetve tökéletesen passzol hozzá a testes vörösbor. Lehet töltve egészben, vagy darabjaiban sütni. Legyen profi vagy hobbi szakács a libahús elkészítése hosszabb időt vesz igénybe, akár 8-10 órát is módszertől függően, de az eredmény lenyűgöző. A liba máját relatív gyorsan el lehet készíteni akár klasszikus formában, egyben hőkezelve és zsírjával felöntve, majd kihűlés után hidegen tálalva. Vagy szeletekre vágva röviden kéregre sütve könnyű salátával, édeskés dresszinggel. Kiválóan alkalmazható Terrine, Mousse készítéséhez, konyakos, boros marináddal, szarvasgombával és még számtalan formában.

Tehát kijelenthető hogy a liba sokszínű elkészítési módjával egy igazán nagyszerű alapanyag az őszi - téli időszakban. De ha úgy kívánjuk bármikor nyúlhatunk eme kitűnő alapanyaghoz, az eredmény soha nem fog csalódást okozni.


Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el