Karácsonyi vásár Budapesten - hangulatos stressz nélkül

2021.11.28
St. István Bazilika, St. István Tér, Budapest
St. István Bazilika, St. István Tér, Budapest

Kigyúltak az első Adventi fények. Már 2021. november 19-én megnyílt Budapest központi karácsonyi vására a Vörösmarty téren és a Bazilikánál. A program 2021. december 31-ig várja sz érdeklődőket.

"Minden évben újra"

Nem kell, hogy az legyen. Egy régi, 1837-es gyönyörű karácsonyi éneknek ez a címe sajnos elcsépelt mondássá vált. És mégis minden évben megtörténik - emberek tömegei tolonganak a túlzsúfolt karácsonyi vásárokon, felháborodnak a Last Christmas századik ismétlésén, és túl drágának találják a forralt bort, de mindenki szívesen elviseli a hangulat miatt. Ha a helyi karácsonyi vásár nem elég zsúfolt, akkor hétvégén ellátogathat valamelyik híres piacra.

A budapesti karácsonyi vásár az egyik legszebb Európában. Szerencsére a látogatók még nem olyan kommercializált karácsonyi szörnyszülöttek, akik villogó jávorszarvasaganccsal, huhogva és üvöltve tántorognak az utcákon. Ha elgondolkodtató hangulatra vágysz, és még nem felejtetted el, miért is ünnepeljük a karácsonyt, itt a helyed.

Valaha nem volt túlzsúfolt a budapesti karácsonyi vásár, de az érdeklődés robbanásszerű növekedésével  2015-ben több mint 300 ezren látogattak el a piacokra, mostanra pedig már 800 ezren. A növekvő számú látogatónak azonban több lehetőség is van, és vannak még izgalmas karácsonyi piacok, amelyeket még fel kell fedezni. Mindenesetre mindig van még néhány ok, amiért érdemes télen Budapestre látogatni.

A karácsonyi piacok és a forralt bor elválaszthatatlanok egymástól. Nincs ez másképp Budapesten sem. De egy szempontból igen. A forralt bor általában nem nagy palackozóktól vagy akár a tetrapackból származik, hanem itt kézzel készül. Mit gondolsz, hogyan? Logikusan - egy üstben, nyílt tűz fölött. Néha a bódékban is így mutatják be, és közvetlenül a bográcsból kanalazzák. Az alap általában egy könnyedebb, száraz vörösbor, viszonylag kevés hozzáadott cukorral, és narancsszeletek és fahéjrudak úsznak a forralóban.

A magyar forralt bor nem olyan nehéz és édes, hanem inkább friss, fűszeres, aromás és melegítő - mindenképpen próbálja ki. Egyes esetekben fehér forralt bor is kapható, és aki erősebben szereti, az egy csipet pálinkát is adhat hozzá. Az ár továbbra is kezelhető, 300 Ft  körül van deciliterenként. Egy másik hagyományos magyar puncs a Krampampampuli.

A Kürtőskalács, Magyar népünnepélyek egyik legnépszerűbb süteménye, erdélyből származik.  És egyébként ez nem tisztán magyar jelenség. A Cseh Köztársaságban és Szlovákiában ez a sütemény szintén népszerű a népünnepélyeken, de ott trdelniknek hívják, és a Cseh határhoz közeli szlovákiai Skalicából származik. Egy Kürtőskalács körülbelül 1000 Ft-ba kerül.

Szívderítő ételek a karácsonyi vásárban

A kiadósabb étvágyúak számára népszerű klasszikusok állnak rendelkezésre, mint a csülök. Ezek a grillezett fagylaltlábak gyakran dekoratívan lógnak az állványról. Egy egész csülök körülbelül 5000 forintba kerül, de több embernek is elég. A menü libacombokkal (liba fésű, 2800 Ft, kb.) vagy töltött káposztával (töltött kaposzta, 2500 Ft, kb.) folytatódik. A közelmúltban újdonság többek között a kacsazsírban párolt sütőtök, a bárányszendvics és a libamájas kolbász. A tér közepén összesen mintegy 1200 négyzetmétert foglalnak el a kulináris finomságokat kínáló standok. Még ha a jelenlegi árak már nem is kedvezőek, legalább a minőség nagyon jó.

Ha túl hideg van odakint, a közvetlenül a téren található nagy kávézók egyikében felmelegedhet. A híres Café Gerbeaud homlokzata jól látható a tér túloldalán. A tér másik sarkában, a Váci utca bevásárlóutca eleje mellett található a nemzetközileg nem egészen ilyen ismert, de ugyanolyan jó Smasos Gourmet Ház, ahol a klasszikus sütemények mellett a piaci bódéhoz hasonló marcipánféleségeket is találunk.

Vörösmarty Tér, Karácsonyi Vásár, Budapest
Vörösmarty Tér, Karácsonyi Vásár, Budapest

Régi öntöttvas vagy agyag kályhák, gőzölgő üstök, nyílt tüzek és kreatív vidéki design jellemzi a képet. Fahéj, narancs, füstölt áru, forralt bor, fenyő és cukorka illata váltakozik, sőt keveredik, és még a zene is valahogy más.

A Vörösmarty téri központi karácsonyi vásáron Budapest Főváros és egy zsűri nagyon odafigyel a több mint 100 engedélyezett stand minőségére. Ez biztosítja a faházak harmonikus összképét, valamint a kínált áruk magas minőségét. Nagy jelentőséget tulajdonítanak az autentikus ételeknek és italoknak, a hagyományos magyar kézművességnek és népművészetnek, valamint a hagyományos zenének. Itt nincsenek olcsó ázsiai csecsebecsék.

A standok száma továbbra is kezelhető, érdemes közelebbről is megnézni. Sok szép kézműves termék, csinos kiegészítőkkel, sok praktikus és hasznos dolog, és bizonyára sok olyan ajándékötlet, amely nem mindenhol kapható. A karácsonyi illat elkerülhetetlenül elidőzésre késztet a faragott narancsból, fahéjrúdból és babérlevélből készült illatszereket kínáló bódéknál. A hozzáadott narancsolajjal ez az illat hetekig tart bennük. A hagyományos kékfestőktől származó szövetekből terítőket, kötényeket és ruhadarabokat készítenek, és egyéb hagyományos magyar terítőkből is nagy a választék. Találsz meleg téli ruhákat, valamint a legfinomabb bőrkesztyűket, amelyek Pécsett készülnek.

A kerámiából készült különféle tárgyak nemcsak ékszerként és dekorációként szolgálnak, hanem a konyhában is praktikusan használhatók. Itt még a kézzel készített mackó sem halt ki. Gasztronómiai szempontból még mindig érdemes figyelni például a mézet és a marcipánt. Ha végre találtál néhány ajándékoznivalót, akkor a Bomo Art Budapest (kvázi budapesti intézmény) standjánál művészien megtervezett dobozokat, csomagolópapírokat és finom írószereket szerezhetsz be. A legjobb, ha magadnak is veszel valamit.


Keret programok

Minden nap 17 órakor kinyílik a Gerbeaud épületén található adventi naptár következő ablaka. Az esti sötétségben lenyűgöző fényjáték fogja újra és újra színpadra állítani a Gerbeaud hatalmas homlokzatát, gyakran izgalmas módon beépítve a meglévő szerkezeti elemeket.

Két színpadon naponta változatos élőzenei program várja a vendégeket. Hétköznap 17 órától 20 óráig, hétvégén egész nap jazz, blues, folk, soul, klasszikus és magyar zene szól majd.

A gyerekeknek hétvégenként bábszínház, zenei és kézműves foglalkozások is vannak. A gyerekek minden nap tanulhatnak nemezelést, fonást, sütést és gyertyakészítést, vagy játszhatnak a tér közepén található játszótéren. December 6-án 15 órakor a Mikulás lesz a vendég a Gerbeaud előtti színpadon.


Tehát mindenféleképp megér egy látogatást a Budapesti Karácsonyi vásárok egyike. A belépést a rendezvényekre, a Covid helyzetre való tekintettel, érvényes védettségi igazolványoz kötik, ami ez idei évi látogatószámot valószínűleg befolyásolni fogja.


Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el