A Fenntartható HÓMÁR

2023.12.30

A homár világszerte csemegének számít, és gyakran különleges alkalmakhoz és előkelő kulináris élményekhez társítják. De hallott már a magasnyomású homárról? Ez az innovatív elkészítési módszer teljesen új dimenziót ad a homár amúgy is kiváló ízének. Ebben a cikkben megtudhatja, mi is az a magasnyomású homár, hogyan működik és milyen előnyökkel jár. 

A homárhús az ínyencek kedvence, de elkészítése gyakran vitatott. Világszerte csemegének számít, és nagy a kereslet iránta.

Az emberek egy része azonban a homárfogyasztást az állatokkal szembeni kegyetlen bánásmóddal hozzák összefüggésbe az élve főzés révén, valamint a túlhalászás miatt az állományok veszélyeztetettségével. Napjainkban azonban az "élő termék" homár egyre inkább a múlté. A kézi fogásnak és a nagynyomású feldolgozásnak köszönhetően a homárhús modern előállítása nemcsak fenntartható, hanem fajkímélő is.

Túlhalászás? Nem, köszönöm!

A modern, fenntartható halászat célja e rákfélék populációjának és az ökoszisztémának a védelme. Kanada hideg atlanti-óceáni partvidéke és az USA északi része különösen alkalmas a halászatra - a homárállományok itt évszázadok óta stabilak. A régió másik különlegessége a kis családi vállalkozások: az úgynevezett "homárhalászok", akik 1850 óta halásznak kis hajókkal és speciális csapdákkal. Szigorúan betartják a szabályokat, hogy ne veszélyeztessék az állományt. Ezek a csapdák például rendelkeznek menekülőablakokkal a túl kicsi példányok számára, vagy biológiailag lebomló anyagokból készülnek arra az esetre, ha elvesznének a tengeren, hogy a homárok ki tudják szabadítani magukat. A petét hordozó nőstényeket azonnal megjelölik, és visszahelyezik a tengerbe, hogy a következő fogások során ismét szabadon engedjék őket. Mivel a halászat csak a főszezonban folyik, az észak-amerikai partvidéken élő homárok különösen húsosak.

Állatbarát elkészítés, fenntartható szállítás

Homárok élve szállítása nagy költségek árán, majd élve, forró vízben történő megölése? Van más megoldás is - humánus, fenntartható és ugyanolyan ízletes. A fagyasztott homár minőség tekintetében semmivel sem rosszabb, mint élő társaik. Ennek oka, hogy a fogságban tartott homárok több napig nem esznek, és saját húsukkal táplálkoznak - ami azt jelenti, hogy egyre többet veszítenek belőle. Amikor azonban a rákokat frissen fogják és feldolgozzák, a dolgok egészen másképp néznek ki.

A homárt ultranagy nyomás (UHP) alatt, veszteségek nélkül és a fajnak megfelelő módon ölik meg: a homárt néhány másodperc alatt, hirtelen 2300 bar nyomásnövekedéssel ölik meg - amely során a héj leválik a húsról -, majd a páncélról sértetlenül leválasztják, a belsejét eltávolítják és sokkfagyasztással lefagyasztják. A módszer további előnye, hogy a fagyasztott termékeket igény szerint tárolni lehet, és a repülőgép helyett könnyebben tervezhető az Európába történő szállítás hajóval - ami szintén CO2-megtakarítást jelent.

A céges blogunk legfrissebb bejegyzései

Legyél te az első, aki értesül az újdonságokról!

Szarvasgombáról álmod? Ezek a kulináris kincsek egy kis know-how-t igényelnek, különösen a tárolás tekintetében. De ne essen pánikba! Mi megkönnyítjük önnek, hogy frissen és ízletesen tartsa szarvasgombáit: Íme egy átfogó útmutató, amely segít a friss szarvasgombák lehető legjobb tárolásában.

Semmi sem testesíti meg jobban Párizst, mint a St Honoré-torta. Ha szereted a francia süteményeket (és ki nem?), akkor a St Honoré torta az egyik csúcspont. Kevés torta ér fel a krémes finomsággal és az egyedi esztétikával, amelynek neve Szent Honoré, a cukrászok védőszentje tiszteletére készült.

Gondolatok a szakácsművészet fejlődéséről és a Michelin Guide minősítésekről, amelyek hatása még mindig vitathatatlan. Ma azonban számos olyan tendencia van, amely éberséget igényel, mert bizonyos döntések mellett vagy ellen - mondjuk: Olyan hangsúlyok kitűzése, amelyeknek jó vagy kevésbé jó következményei lehetnek.

A természetes vanília nem csupán egy közönséges összetevő, hanem számos felejthetetlen desszert nélkülözhetetlen alkotóeleme. Gazdag és aromás jegyei különleges ízrobbanást kölcsönöznek minden ételnek, és világszerte elkápráztatják az ízlelőket. Az egyik ilyen desszert, amely az ízek és textúrák ízletes kombinációjával emberek millióit nyerte el,...

Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el