Budapest történelmi kávézói

2021.09.29

A budapesti kávéházak több mint egy évszázada a magyarok mindennapjainak fontos részét képezik: a társadalmi, kulturális és politikai találkozások helyszínei. A század elején több mint 600 kávéház működött, Budapest ezeken az inspiráló helyeken élt és élte meg a kulturális izgalmakat.

A szellemi élet színtereiként a budapesti kávéházak művészek és írók több generációjának szolgáltattak otthont és menedéket.

Kosztolányi Dezsőnek szokása volt így rendelni: "Fiú, tintát kérek!".

Kiválasztottunk 4 történelmi kávézót a fővárosban, ahol kiváló kávét, süteményeket vagy akár ételeket is fogyaszthatsz, miközben elmerülsz a helyek inspirációjában.


NEW YORK KÁVÉHÁZ

A neobarokk "New York kávéház" 1894-ben nyílt meg, és hamarosan a magyar írók és költők által igen kedvelt helynek bizonyult. A második világháború alatt részben elpusztult, majd a kommunista rezsim által "államosított" kávézó 2006-os újranyitásakor az új olasz tulajdonosnak, Boscolónak köszönhetően visszanyerte régi fényét.

Egyes médiumok a világ legszebb kávézójaként emlegetik. Kívülről Lucifer bronzból készült képét fedezheti fel, amely a kávézót gyakran látogató művészeket és értelmiségieket reprezentálja.

A kávézó belsejében Mannheimer Gusztáv és Eisenhut Ferenc 19. századi magyar festők freskói díszítik a mennyezetet.

https://newyorkcafe.hu/


GERBEAUD KÁVÉHÁZ

A Café Gerbeaud a Vörösmarty téren található, és mint az egyik legrégebbi kávézó, a magyar főváros, Budapest egyik intézménye.

A Café Gerbeaud-t 1858-ban alapították, és Émile Gerbeaud cukrászról nevezték el, akinek tehetségét Párizstól Londonig ismerték.

A kávézó megőrizte a 20. század elejének hangulatát, amikor költők és írók töltötték napjaikat az Emile Gerbeaud által tervezett dekorációban és annak környezetében: XIV. Lajos rokokó stílusú mennyezeti stukkók, Mária Terézia osztrák király által ihletett csillárok, egzotikus fadíszek, bronzok és márványok.

Ez az egyik legjobb cím a magyar sütemények, például a gerbeaud, a dobos, az Esterházy-torta vagy a kedvenc sárgabarackos-csokoládés mogyoróvajas süteményünk ("Sós mogyoró-barack szelet") számára. 


PÁRISI PASSAGE CAFÉ & BRASSERIE 

Az építészet egyik ékköve 4 év felújítás után nemrég nyílt meg újra! A Párisi passzázs vagy Párisi Udvar ("Párisi Udvar"), egy hosszú Belle Epoque árkádsor, ma egy luxusszállodának ad otthont, amelynek földszintjén egy kávézó, a Café Párisi Passage és egy étterem található, amely a 19. századba repít vissza. A belvárosban, a Váci sétálóutca közelében található, ez az ámulatba éjtő egyedülálló kávézó, amit érdemes felfedezni!


CENTRAL KÁVÉHÁZ

Talán az egyik legikonikusabb kávézó budapesten. A Central Kávéházat 1887-ben alapították, és Quittner Zsigmond tervei alapján készült el. A 19. század elején hamar igazi irodalmi kávéházzá vált. Ez az a korszak, amibe szívesen visszarepülnék, hogy Ady, Kosztolányi, Babits, Karinthy asztalánál legyünk Stammgast, és igyuk a kapucínert. A mintegy 1200 négyzetméter alapterületű, kávézóval, galériával és étteremmel rendelkező Centrál, százharminc esztendeje él, és működik különböző társadalmi környezetben.

A kávézó a városközpontban található, és ideális hely egy rövid pihenésre a nap bármely szakában. A kávézó belső terét 1999-ben állították vissza eredeti állapotába, visszaadva a gyertyatartók, festmények és finom fabútorok eredeti fényét.

Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el