Ausztria - Tirol - Benjamin Parth

2022.09.17

Ausztria népszerű üdülőhelyének Ischgnek elképesztő tehetsége.....

A hegyek gyermekeként az ischgl-i Benjamin Parth képes teljesen új magasságokba emelni az ínyenceket a Geniesserhotel Yscla konyhájában. Az ízek művészét Ausztria újoncának tartják, 2014-ben az "Év Feltörekvő Csillaga" címet kapta, és azóta nincs megállás.


Ínyencnek születve 

Apja, Alfons Parth, aki maga is bevallottan ínyenc volt, már kisfiúként elvitte őt Európa legnagyobb séfjeihez. Olyan nevek, mint Phillipe Richard, Joël Robuchon és Eckhart Witzigmann, aki az utóbbi évek egyik legjelentősebb tehetségeként jellemzi őt, már négyéves korában ismerték Benjamin Parth-ot. Ugyanekkor St. Tropez-ban Alain Ducasse-nál vacsorázott. "Még ma is ott van a nyelvemen a levendulás crème brulée-ja, és vakon fel tudnám idézni az ízeket."

AZ ÉVSZÁZAD SZAKÁCSA ECKART WITZIGMANN BENJAMIN PARTHRÓL:

"Benjamin Parth kétségtelenül az egyik legfigyelemreméltóbb tehetség, akivel az elmúlt években találkoztam. A Stüva nevű éttermében a főzés színvonala mindig lenyűgöz. Az ételek bemutatása és íze nem hagy kívánnivalót maga után, alkotásainak összetétele és tökéletessége pedig semmihez sem hasonlítható. Ehhez jön még a figyelmes és hozzáértő kiszolgálás, valamint az érdekes, Ausztriára összpontosító borlap. A tiroli Paznaun "Szent Jakab kulináris útjának" védnökeként többször is volt alkalmam találkozni Benjamin Parth-val Ischglben. Vendégeim, köztük neves kollégák Európa minden részéből, mindig lenyűgözve voltak a kreációitól, ahogy én is. A növekedés évről évre látható, és biztos vagyok benne, hogy ettől a nagyszerű tehetségtől még sokkal több várható. Nagy érdeklődéssel fogom követni"

Eckart Witzigmann & Benjamin Parht
Eckart Witzigmann & Benjamin Parht

Míg más gyerekeket a tévé elől kellett elkapni, hogy lefektessék őket, addig a kis Benjamin Parth a szülei epikureus szállodájának, a Hotel Ysclának  a téli sportok mekkájában, Ischglben található, szorgos konyhájában bujkált. Egy rövid intermezzo kivételével, amikor a kerek labdarúgó bőrkarrier tűnt csábítóbbnak, a sportrajongó számára már akkor egyértelmű volt: szakács akar lenni. De nem akármilyen séf, hanem a legjobbak egyike.

4****S GOURMET BOUTIQUE HOTEL YSCLA / ISCHGL
4****S GOURMET BOUTIQUE HOTEL YSCLA / ISCHGL

A cél szilárdan a szeme előtt

Képzésével lerakta későbbi pályafutásának első fontos alapkövét a Chiemsee-tavi Aschauban az öreg mesterrel, Heinz Winklerrel. Ezt követően Marc Haeberlin, Sven Elversfeld és Santi Santamaria 3 csillagos séfeknél, valamint Christian Plumail nizzai és Christian Bind dániai séfnél töltött tanulóéveket.

Benjamin Parth mindössze 19 évesen visszatért a családi vállalkozásba, és átvette a konyhai irányítást. Hatalmas kihívás egy ilyen fiatalember számára. Közben biztonságban érzi magát a pozíciójában, a saját útját járja - és az továbbra is folyamatosan felfelé törekszik a csúcsra.

A boldogság a tányéron van 

Ha védjegyet akarunk keresni nála, akkor azt az isteni mártásokban találjuk meg, amelyek minden egyes ételét ápolják. Az ízletes izlelőbimbó robbantó szószok már régóta több mint egységesítő elem a tányéron. A szószok nem csak támogatást adnak egy ételnek, és összehozzák az egyes összetevőket; sokkal inkább felélénkítik az ízlelőbimbókat, és boldoggá tesznek. Mert azt az érzést szeretné, ha a vendégei egy sikeres menü után ezzel az érzéssel távoznának: teljes boldogsággal.

Az elfoglalt szenvedélyes szakács az inspiráló utazásokon találja meg a saját boldogságát. Nemrég Ázsiában - Tokióban, Hongkongban és Sanghajban - járt. 



Ha egy kirándulást tervezünk Tirolba, és felejtheteten gourmet élményekkel szeretnénk hazatérni, akkor mindenképpen látogassunk el a számtalan díjjal kitüntetett STÜVA étterembe. lenyűgöző élményben lesz részünk. Mindenesetre ajánlott asztalt foglalni, mivel az étterem előkelő helyet foglal el a világ ínyencei listáján.

Restaurant Stüva
Restaurant Stüva

A STÜVA RESTAURANT DÍJAK

Gault&Millau 4 Sapka (18,5 pont 20 pontból) www.gaultmillau.at 

Guide A la Carte 5 Csillag (97 pont 100 pontból) www.alacarte.at 

Bertelsmann-Guide 5 Sapka (5 pont 5 pontból) www.der-grosse-guide.de 

Schlemmer Atlas 5 Kanál (5 pont 5 pontból) www.schlemmer-atlas.de 

Hornstein Ranking 3 Korona (97,4 pont 100 pontból) www.hornsteinranking.com 

Falstaff Restaurantguide 4 Villa (97 pont 100 pontzból) www.falstaff.at 

La Liste Young Chef Award 2020 www.laliste.com 

Gault&Millau Az év szakácsa díj 2019 www.gaultmillau.at 

Bertelsmann-Guide "Az év feltörekvő csillaga 2014" www.der-grosse-guide.de 

Guide A la Carte 4 Csillag (91 pont 100 pontból) www.alacarte.at  "Az év feltörekvő csillaga 2012"

La Vanguardia Guide "5 a Taula" (18 pont 20 pontból) www.lavanguardia.com (mint a valaha volt legfiatalabb szakács, aki 18 pontot kapott)


Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el